Buppa Guide

Jag ska bli förälder, hur kommer det att kännas? Kommer jag klara det?  Vad behöver jag? Vagn, napp, kläder? Det är många frågor som snurrar när man ska få barn. Här försöker vi reda ut en del av dem!

  

Frågor & Svar

Vad behöver jag när jag ska ut med vagnen?

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är ett tillbehör till barnvagnen, som ditt barn kan bäddas ner i när det sitter/ligger i vagnen. Syftet med en åkpåse är ett skapa ett skyddande lager som håller väder och vind ute och barnets egna värme inne. En åkpåse är viktigare att ha till de yngre barnen, som sitter stilla mycket i vagnen alt för de barn som sover i vagnen.

När behöver jag en?

När det börjar bli kyligare ute är en åkpåse bra att ha i vagnen, jämfört med att enbart klä barnet i en overall. En åkpåse är smidig, då den underlättar när du behöver ta upp och lägga ner barnet ofta. I en tjock och varm åkpåse räcker det dessutom att enbart ha vanliga kläder kompletterat med mössa, vilket kan underlätta vid amning, blöjbyte etc. Dessutom ger en åkpåse en ombonad, mysig och trygg känsla i vagnen!

Om det bara är lite kallt ute, som på våren och hösten?
Då passar det med en tunnare åkpåse. Åkpåsen i sig behöver inte ge särskilt mycket värme. Det viktigaste är att åkpåsen håller vind och vatten borta, det är det som kyler barnet. Tänk ’lager-på-lager’! Om det skulle bli för varmt finns det möjlighet att enkelt skala av ett lager.

Hur ska jag klä mitt barn i en åkpåse?

Hur ska jag klä mitt barn i en åkpåse?

  

Börja med att utgå från dig själv - hur skulle du klä dig om du låg i en varm och skön sovsäck? Inte för varmt förmodligen eftersom det då skulle bli för varmt och svettigt. Fukten från kroppen gör att du kyls av och leder till att du börjar frysa. Dock är det ofta det här som vi glömmer och som vi verkligen vill undvika. Vi tenderar till att klä våra små hjärtan allt för varmt. Tänk ’lager-på-lager’! Om det skulle bli för varmt finns det möjlighet att enkelt skala av ett lager.

Lager 1 – det närmast huden
En body och tights/långkalsonger, helst av naturmaterial som andas.

Lager 2 – det som håller kroppen varm
Byxor och tröja eller en overall/sparkdräkt i ull eller fleece

Lager 3 – det som skyddar mot väder och vind
Det här är åkpåsen! Välj en åkpåse som skyddar mot vind och vatten. Välj rätt tjocklek beroende på yttertemperatur.

Mössa – håller värmen kvar
Mössan är oumbärlig! Det är den som håller värmen kvar i kroppen. Välj en som passar det väder ni ska ut i, ta hänsyn till vind och fuktighet.

Vantar - för att slippa stela fingrar
Täck de små händerna med vantar alt nedvikt ärmslut på overallen. Händerna har en tendens till att vilka titta ut ur åkpåsen, klä dem som dina egna!

Tossor/Strumpor – skyddar tårna
Även om fötterna är nerstoppade i åkpåsen blir dem ofta lite kalla. Dem är små och kyls lätt. Sätt på ett par gosiga strumpor eller tossor, gärna i naturmaterial.

Känn efter då och då om barnet är lagom varmt. Enklast är att känna i nacken. Om det känns svettigt, ta av ett lager. Kanske räcker det att byta till en tunnare mössa eller ta av extra strumpor eller tossor. Om det känns kallt, sätt på ett tjockare lager!

Guide - Hur fungerar The Buppa Brand's produkter?

Så här sätter du i Åkpåse Winter

Så här fungerar våra vagnvantar